Your browser does not support JavaScript!

Manuele therapie

Manuele therapie is een vorm van onderzoek en behandelen van alle omkeerbare functiestoornissen in het bewegingsapparaat. Na analyse van de toestand en functies van de spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het bindweefsel, worden specifieke mobilisaties en manipulaties uitgevoerd om de veranderde functies te optimaliseren. Verder wordt aandacht besteed aan foutieve bewegingspatronen en houdingsgewoonten.

De behandeltechnieken zijn steeds gestaafd op de klassieke manuele therapie en concepten van de sportkinesitherapie zoals McKenzie, Mulligan, Kinetic Control, Kaltenborn en ICF in combinatie met de laatste wetenschappelijke inzichten.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Enkele voorbeelden:

  • Hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten


Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak, maar het is ook afhankelijk van uw eigen inzet.

Sportletsels/taping

Sportletsels die het gevolg zijn van een trauma of overbelasting.

Postoperatieve revalidatie

Orthopedische letsels die het gevolg zijn van een trauma of een overbelasting, neurochirurgische letsels en handletsels. Individuele begeleiding bij postoperatieve revalidatie. Zowel pré- als postoperatief.

Perinatale kinesitherapie

Pre en postnatale kinesitherapie

Rugschool/nekschool

De rugschool/nekschool omvat een oefenprogramma voor de lumbale wervelkolom/cervicale wervelkolom, waarbij de patiënt actief oefent. Door deze actieve oefeningen wordt de stabiliteit en belastbaarheid van de spieren en structuren verhoogd en wordt de diepe lumbale musculatuur verstevigd.

Dry needling

Dry needling is een concept waarbij we gebruik maken van acupunctuur naalden en deze inbrengen in triggerpunten in de spier (= lokale pijnlijke verdikkingen of bandjes in de spier). Dit doen we om myofasciale pijn en spanning te verminderen, vaak ook resulterend in een verbeterde beweeglijkheid.

Loopanalyse en loop re-educatie

Bij alle loop gerelateerde blessures is het interessant en bovendien noodzakelijk om het looppatroon eens van dichtbij te bekijken. Dit doen we omdat de aanwezigheid van bepaalde elementen in het looppatroon sneller kan leiden tot een niet optimale belasting van 1 of meerdere structuren, wat zo kan resulteren in klachten en overbelasting. Vaak is het dan nodig om door middel van kleine alteraties in het looppatroon je loopstijl te optimaliseren om zo bepaalde structuren te ontlasten en toekomstige blessures te voorkomen.